tiistai 25. tammikuuta 2011

Kurssipäiväkirja, osa #1

Moi. Postaukseni tarkoitus tänään on tarkastella htkp200 "Sosiaalinen media"-kurssin tähänastisia tapahtumia.
Ensimmäisen kerran parituntinen sujahti jonnekin; kurssin osallistujien esittelyihin, kurssin peruskysymysten miettimiseen ja yhteen ryhmätehtävään.

Ryhmätehtävän keskustelussa eksyttiin mahdollisesti hieman sivuraiteille, mutta ilmeisestikin tarkoitus oli luoda pohjaa ja havaintoja siitä, mitä internet on ollut ja kuinka se on kehittynyt tähän päivään tultaessa. Kyse on valtavasta kehityksestä, jossa käyttäjien tuottama sisältö on noussut arvoon arvaamattomaan. Suhtauduin alunperin itse ensi kertaa internetiin hieman television kaltaisena, viihdearvo sen korkeimpana. Tähän saattaa vaikuttaa se, että kyseisellä ajanjaksolla elin vielä lapsuuttani.

Tänä päivänä internetin merkitys itselleni on muuttunut; kaikenlainen käytännön informaatio ja teoreettinenkin tieto on löydettävissä internetin avulla(jos ei valmiiksi netistä, niin sitten esimerkiksi kirjastosta lainattavana kirjana). Lisäksi viihde on saanut uusia muotoja, kuten huumorikin. Tästä esimerkkinä vaikkapa kuvasivusto 4chan ja videopalvelu YouTube.

Blogit ja vlogit toimivat minulle inspiraation lähteinä, joista ammennan uusia tapoja käsitellä "vanhoja" asioita ja tekemisiä. Mielenkiintoista mielestäni on, kuinka internet käyttäjälähtöinen sisältö voi tavallaan toimia Robin Hoodina maailmassa, jossa ulos astuessaan ihmisille tullaan tuputtamaan ja myymään jos minkälaista härveliä.

Tästä ehkä jokseenkin kapeakatseisena esimerkkinä näkemykseni fyysisen kunnon kehittämisestä nykymaailmassa: Kuntosalijäsenyys voi maksaa järkyttäviä määriä. Kuntoiluteollisuus on brändännyt kaikenlaista humpuukia ostettavaksi terveyden nimissä. Opintotuella kituuttavan on hankalaa pitää harjoittelun toinen peruskivi, ravitsemus, kunnossa, mikäli tämä kuuluu jonkinlaiseen kuntoklubiin.
Internetin bloggaajilta ja foorumeilta voikin löytää vastineen kalliille ja kiiltävälle kuntoiluvillitysteollisuudelle. Beastskills on vain yksi esimerkki.

Harjoituskerta viime perjantaina keskittyikin oman blogin luomiseen ja Confluence-wikin tarkasteluun.
Molemmat asiat olivat minulle uusia.

Blogit tuovat mieleeni ensimmäisenä muotiblogit, joissa on kuvia nuorista naisista tuijottamassa alaspäin. Toisaalta muitakin blogeja on tullut luettua, kuten edellämainitut kuntoblogit, sekä joitakin matkapäiväkirjoja.
Joka tapauksessa, tältä heikolta pohjalta oli hieman hankalaa miettiä, mitä omaan blogiin sitten lopulta laittaa. Kuten voitte huomata, hämmennys tuotti sekavaa sisältöä, joka yritti sekoittua huumoriin.

Wikiympäristön potentiaali selvinnee kurssilla ennenpitkää. Wikipedian, Hikipedian ja oikeastaan kaikenlaisten kiinnostavien wikien ajoittainen hypnoottisuus luo ainakin odotukset wikityöskentelyä kohtaan. Sisällön kehittäminen vähemmän tekstipainotteiseksi voisi olla kiinnostavaa. Voisiko olla järkevää asettaa esimerkiksi kuvallinen materiaali wikin tai wikisivun keskeiseksi ajatukseksi? Jäämme odottamaan.

1 kommentti:

  1. Vähän viiveellä kommentoin, mutta tuo wikin käyttäminen kuvasisältöjen julkaisuun on ihan mielenkiintoinen ajatus. Tällä hetkellähän Wikimedia-projektien yhteinen kuvapankki Wikimedia Commons on luotu juuri MediaWiki-alustalle:
    http://commons.wikimedia.org/

    VastaaPoista